Kotor

Uzor poniznosti i uronjenosti u život Krista


Samostan i crkva Svete Klare u Kotoru proslavili su i ove godine svečano svoju nebesku zaštitnicu, svetu Klaru Asišku, djevicu.

Svečanu svetu misu 11. kolovoza u 19.00 sati, uz nazočnost većeg broja vjernika, predvodio je fra Filip Karadža, župnik župe svetog Ivana Krstitelja iz Podmilačja kod Jajca. Koncelebrirali su don Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije, i don Dražen Kraljić, župnik u Đurićima.

Fra Filip je do prošle godine bio predstojnik samostana u Kotoru. U propovijedi je izdvojio Sv. Klaru kao uzor poniznosti, uronjenosti u život Krista i zrcaljenju u liku Kristovu. Sveta Klara je istinski nasljedovala Krista poniznoga iako nije napustila samostanske zidine, postala je planetarno svetica.

„U današnje vrijeme kada i muškarci i žene traže emancipaciju, često u krivim smjerovima, Klara nam pokazuje kako poniznost u Kristovu smislu nije poniženje nego duhovno samoostvarenje. Potrebno je trajno kontemplirati Križ Kristov i zrcaliti se u njegovu liku i suobličavati se trojstvenoj slici Božanske ljubavi za koju je gorjelo Klarino tijelo, duša i duh“, kazao je fra Filip.

KT