Skopje

Blagdan Sv. Majke Terezije u njezinoj rodnoj župi


Jučer, 5. rujna, svečanom misom koju je predslavio skopski biskup i apostolski egzarh mons. dr. Kiro Stojanov, proslavljen je blagdan Sv. Majke Terezije u njezinoj rodnoj župi Presv. Srca Isusova u Skopju.

Euharistijska proslava bila je vrhunac trodnevne duhovno – kulturne manifestacije II Dani Sv. Majke Terezije u skopskoj župi.

Euharistijskom slavlje predhodila je procesija oko skopske katedrale uz pjevanje pjesama katedralnog župnog zbora predvođenih s. Tatjanom Atanasovom. Sestre misionarke ljubavi nosile su u procesiji sliku svoje utemeljiteljice Sv. Majke Tereze, a također nosile su se i svetičine relikvije.  

Uz biskupa Stojanova i svećenike, u okupljenoj zajednici nazočili su slavlju predstavnici Građanske asocijacije Majka Terezija; veleposlanica R. Hrvatske u Makedoniji Danijela Barišić; savjetnica za kulturu Premijera R. Makedonije Cvetanka Laskova kao i brojni drugi.

U prigodnoj propovijedi biskup Stojanov je kazao kako je prije godinu na Trgu Sv. Petra u Rimu papa Franjo proglasio za sveticu Katoličke Crkve Bl. Majku Tereziju

"Tada nas je ispunila velika radost i poseban ponos što nam je darovana milost da imamo tako veliku sugrađanku čije djelo i život zapali snažno svjetlo, koji na neki način osvijetli cijelo čovječanstvo. Kolika li je radost što je jednostavno svi prepozajemo pod jedno od najljepši imena, a to je Majka. Kao i svaki lik i njen je neponovljiv u povijesti. U našem gradu prije sto i nešto godina Bog uđe u njeno srce, odnosno pokaza joj svoju ljubav. Mala Gonđa nije ostala indiferenetna, nego dopustila je da bude zapaljena ljubavlju prema Bogu i prema čovjeku. U njenoj obitelji njegovala se briga za siromašne i ona je gledala očevu darežljivu ruku i majčinsko dobro srce koji nisu odvračali siromašne i gladne s njihovog praga. Kad duša, kao što duša Sv. Majke Terezije osječa da je Bog ljubi, onda se i ona trudi da uzvrati na ljubav i događa se kad se više daruje, Bog se više traži. Da ne zaboravimo, Bog je ljubomoran Bog, ne zato da je sebičan, nego zato što ljubi čovjeka u cjelosti i očekuje da i On bude ljubljen s nepodjeljenim srcem. Uočavajući tu nepodjeljenu ljubav kod Sv. Majke Terezije s kojom ljubi Isusa, On od nje traži da mu kao mudra djevica sa svjetiljkom punog ulja rasvjetli put njemu zaručniku, koji u liku siromašnih leži pokraj puta i na ulicama Kalkute", rekao je propovjednik i zaželio da današnjeg čovjeka životna mudrost - mudrih djevica potakne i pouči u životu, a u svemu tome pomogne zagovor Sv. Majke Terezije.

Nakon popričesne molitve, biskup Stojanov pred relikvijama svetice izmolio je molitvu Sv. Majci Tereziji s okupljenom zajednicom, a nakon blagoslova uslijedilo je čašćenje relikvija Sv. Majke Terezije.

KT