Zagreb

Potpisani ugovori za programe i projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini


U prostorijama Hrvatice matice iseljenika, 12. rujna, upriličeno je potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH.

U 2017. potporu je dobilo 88 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 30 programa i projekta iz područja kulture, 22 iz područja obrazovanja i znanosti, 14 iz područja zdravstva te 22 programa i projekta iz ostalih područja.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je izrazio uvjerenje kako će potpomognuti projekti i programi polučiti svoj cilj – podizanje kvaliteta života Hrvata u BiH, njihovu dobrobit i prosperitet.

U ime dobitnika potpore zahvalio se fra Mario Divković, gvardijan samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli koji je poručio kako potpora Vlade Republike Hrvatske ima višestruki značaj – prvenstveno nosi poruku ohrabrenja. „Ostajemo tu. Tu je naša prošlost, sadašnjost, ali ono što je važnije – u Bosni i Hercegovini je naša budućnost“ rekao je.

Nakon potpisivanja ugovora, upriličen je prigodan kulturno - umjetnički program u kojem su nastupili Gradsko kazalište mladih Vitez, Osnovna glazbena škola iz Ljubuškog, Eva Pilić – glazbenica iz Uskoplja te glazbenici iz Orašja: Željko Matuzović, Maja i Ružica Nedić te Magdalena Mišković.

Uz Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potpisivanju Ugovora, između ostalih, su nazočili: Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Nikola Mažar, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Željko Glasnović, potpredsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, Denis Kovačič, pomoćnik ministra zdravlja te Renata Paškalj, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske je na 54. sjednici održanoj 31.kolovoza 2017. donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu.Cijeli postupak oko objave i provedbe natječaja, provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz stručnu pomoć resornih ministarstava: vanjskih i europskih poslova, kulture, zdravstva te znanosti i obrazovanja.

KT