Slavonski Brod

Mlada misa sarajevskog studenta Erjavca


Pod geslom „Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Fil 4,13) svoju mladu misu proslavio je u nedjelju 16. srpnja u svom rodnom mjestu u Brčinu, župa Odvorci kod Slavonskog Broda vlč. Josip Erjavac.

Slavlje je započelo u mladomisnikovu obiteljskom domu gdje je mladomisnika blagoslovom ispratila majka Reza, s obzirom da je otac Mirko preminuo kada je Josi imao samo dvije godine.

Budući je on prvo duhovno zvanje i prva mlada misa u povijesti toga sela mještani su svoje kuće okitili onim najljepšim slavonskim ručnim radovima. U procesiji uz svećenike te ministrante bili su brojni bogoslovi, redovnice i vjernici odjeveni u narodne nošnje.

Pred filijalnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije lijepo je bio okićen vanjski oltar na kojem je svoju mladu misu slavio vlč. Josip uz domaćeg župnika Željka Čabaja i još 20-ak svećenika, među kojima su bila trojica ovogodišnjih mladomisnika Đakovačko-osječke, jedan Vrhbosanske i jedan Mostarsko-duvanjske nad/biskupije te vicerektor sarajevske bogoslovije vlč. Marko Mikić i vicerektor đakovačke bogoslovije dr. Antun Japundžić.

Pozdravu riječ uputio mu je župnik Čabaj naglasivši kako će taj događaj biti ispisan zlatnim slovima kako u tom selu, tako u župi i u nadbiskupiji.

Propovijedao mu je vlč. Stjepan Šumanovac, nekadašnji odvorački, a sada župnik u Sikirevcima. Kako je uvelike zaslužan i za njegov duhovni poziv i za daljnju formaciju u kojoj mu je bio i duhovna i druga podrška i pomoć vlč. Šumanovac u svojoj je homiliji ustvrdio da je obiteljsko ozračje u kojem je mladomisnik odrastao bilo plodno tlo za daljnje Božje planove u njegovu životu.

Tumačeći njegovo geslo uzeto iz Pavlove poslanice Sve mogu u Onome koji me jača, mladomisniku je zaželio da doista živi tu Božju snagu kako bi Božje milosrđe istinski propovijedao i svjedočio povjerenom mu puku. Iskazao je radost zbog zajedništva vjernika odvoračkih sela koja je, kako je rekao, bilo tako prepoznatljivo i u trodnevnoj pripravi i na mladoj misi. Vjernike je pozvao da i dalje mole za svoje svećenike i tako potrebna nova duhovna zvanja.

Nazočni mladomisnici udijelili su vjernicima na kraju svoj zajednički, a poslije mise i pojedinačni mladomisnički blagoslov.

Slavlje su svojim pjevanjem na misi animirali članovi župnog zbora Uzvišenja Svetog Križa - Retfala Osijek predvođeni s. Evicom Sočković, dok je slavlje pod šatorom za obiteljskim stolom uveličao bend Zdenac iz Slavonskog Broda.

Mještani su svoga mladomisnika kroz selo provozali i u šokačkim kolima.

Veselom druženju uz pjesmu i kolo do kasnih popodnevnih sati uvelike je bio zaslužan i ravnatelj stola vlč. Davorin Anđić, župnik u Brodskom Varošu.

Mladoj misi prethodila je trodnevnica koju su predvodili Marinko Markić, bivši župnik u Odvorcima, Marko Zubak, župnik u Bijeljini i Ivica Martić, nekadašnji župnik u Odvorcima.

Vlč. Josip se Božjem pozivu odazvao još u srednjoškolskim danima, te nakon završene Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu kao kandidat Đakovačko-osječke nadbiskupije otišao u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevo gdje je završio teološku izobrazbu. Đakonski praktikum služio je u župi Uzvišenja Sv. Križa u osječkoj Retfali, te stekao sve uvjete da bude zaređen za svećenika, ove godine na Petrovo u đakovačkoj katedrali. Na službu župnog vikara u kolovozu ove godine odlazi u osječku marijansku župu Preslavnog Imena Marijina u Donjem Gradu.

Brankica Lukačević/ KT