Konferencija za medije povodom proslave 100 godina Vojske Bezgrešne


U povodu središnjih događanja proslave 100 godina Vojske Bezgrešne, u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu, 12. rujna, održana je konferencija za medije.

U uvodnom dijelu, fra Ljudevit Maračić, bivši provincijalni ministar, a sada provincijski arhivar predstavio je Vojsku Bezgrešne. Podsjetio je na okolnosti u kojima je prije sto godina, točnije 17. listopada 1917. u Rimu nastala Vojska Bezgrešne.

"Tada još klerik fra Maksimilijan Kolbe zajedno s grupicom kolega potaknut događajima u Rimu odlučio osnovati marijanski pokret koji bi se temeljio na molitvenom, ali i na akcijskom području. Time je pokušao odgovoriti na izazove koje su masoni, a i neki drugi postavljali",  rekao je fra Ljudevit.

Pojasnio je kako je masonerija slavila 200 godina svoga osnutka. Posebno je protiv katoličke Crkve bila aktivna francuska loža Velikoga Orijenta pod koju su spadali i tadašnji talijanski, pa i jugoslavenski masoni.

"Masoni su posebno bili usmjereni na Katolički Crkvu koju su smatrali kočnicom napretka. Za svoj jubilej odabrali su baš Rim, te su se okupili na Trgu Sv. Petra s transparentima, među kojima su posebno upadni bili oni  natpisima kako će tom mjestu 'zavladati uskoro sotona. Sve je to Maksimilijan Kolbe kao student jako emotivno doživio, te je razmišljao što bi se tomu kao odgovor mogao ponuditi. Došla mu je ideja, a u to vrijeme je bila jako naglašena Marijanska era, sjetimo se samo Lurda, i Fatime, a i sam odan Mariji pronašao je rješenje koje pokušao prvo ponuditi unutar svoje redovničke zajednice, Reda franjevaca konventualaca, sa željom da se proširi po čitavome svijetu. To je ta Vojska Bezgrešne koja pomalo nosi bojovni naziv, jer 'vojska' podsjeća na bitke, ratove. No, on je zamislio u jedno neratobornom smislu suprotstaviti se masoneriji i drugim protivnicima Crkve", pojasnio je.

Fra Maračić je dodao, kako je Kolbe zamislio da se formiraju centri, ''Gradovi Bezgrešne'', sam je kao misionar otišao u Japan, Kinu, Indiju, a njegova životna nit je prekinuta mučeničkom smrću 1941. u Auschwitzu, ali se ideja Vojske Bezgrešne razvija do današnjih dana.

Provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca dr. fra Josip Blažević predstavio je cjelokupni program proslave 100 godina Vojske Bezgrešne u Hrvatskoj.

Naglasio je, kako su programom obuhvaćena četiri glavna događaja, od kojih je jedno već održano u svibnju mjesecu.

Riječ je o hodočašću članova i simpatizera Vojske Bezgrešne, njih oko 350 u Fatimu i Lurd. Podsjetio je, kako je Fatima na osobit način vezana uz život sv. Maksimilijana Kolbea, jer se 1917. ukazuje Gospa. K tomu, Maksimilijan Kolbe je često spominjao Francusku i Katarinu Laboure i čudotvornu medaljicu.

Drugi događaj je Međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom ''Vojska Bezgrešne i masonerija'' koju zajedno organiziraju Međunarodna središnjica Vojske Bezgrešne, Hrvatski nacionalni centar Vojske Bezgrešne, Hrvatski areopag – Centar za međureligijski dijalog Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Hrvatski mariološki institut i Nadbiskupijski pastoralni institut. Kad govorimo o simpoziju, želio bi naglasiti našu želju da na njemu sudjeluju i masoni, što je u počecima bilo i dogovoreno, no oni su u međuvremenu odjavili svoje sudjelovanje, što nam je žao - rekao je fra Josip.

Podsjetio je kako su oni samo polazišna točka u dijalogu.

- Kao što znamo, Vojska Bezgrešne nastaje kao svojevrsna reakcija na okolnosti onoga vremena u kojemu je živio Maksimilijan Kolbe, ali masoni nisu ključni element cijeloga simpozija. Bilo bi lijepo da jesu prisutni, s naše strane ostaje otvorena mogućnost, no sa strane hrvatski masona nemamo takvu potvrdu. Program simpozija dostupan je na mrežnoj stranici https://www.areopag.hr/vijest/vojska-bezgrjesne-i-masonerija.

Nadalje, uz proslavu je istaknuo i Nacionalni susret članova Vojske Bezgrešne, koji se po prvi puta organizira. Fra Blažević je podsjetio, kako Vojska Bezgrešne u Hrvatskoj postoji od 1931., a danas ima oko 3500 članova, dok na svjetskoj razini broji oko 6 milijuna. Nacionalni susret će se održati 23. rujna u crkvi Sv. Antuna Padovanskoga.

Kao posljednje događanje u okviru proslave, fra Josip je najavio zahvalno hodočašće članova i simpatizera Vojske Bezgrešne u Rim, od 13. do 21. listopada. Znakovitim je ukazao na činjenicu kako je proslava započela u marijanskom mjesecu, svibnju, a završava također u marijanskom mjesecu, listopadu.

Voditeljica zbora Kolbe Iva Bardun novinare je upozna s doprinosom ovoj proslavi. Naglasila je, kako sama proslava na međunarodnoj razini ima svoju himnu koju su pojedini nacionalni centri preveli na nacionalne jezike.

"Zbor Kolbe je napravio prepjev na hrvatski jezik, te aranžman koji je u duhu zbora" - rekla je i nadalje spomenula izvođenje mjuzikla Život za život u dvorani Sv. Franje (Sveti Duh 31) 21. i 22. rujna u 20 sati.

Podsjetila je, kako se mjuzikl izvodi već šestu sezonu, od prve izvedbe u režiji Rikarda Simonellija, do ove sadašnje čiju režiju potpisuje Robert Bošković, a izvodi trideset članova Zbora.

Bardun je važnim naglasila uvođenje Kolbeovskoga i uopće katoličkoga duha u glazbu i kazalište, tj. da ne ostane samo vezan uz molitvene zajednice. U tom je kontekstu spomenula i inicijativu koje je pokrenula Hrvatska provincija Sv. Jeronima franjevaca konventualaca Festival kršćanskoga filma koji je ove godine održan po treći put.

Istaknula je,i da će Zbor Kolbe s orkestrom, te još tri zbora koji su vezani uz Vojsku Bezgrešne (zborovi iz Šibenika, Vinkovaca i Novog Marofa) animirati euharistijsko slavlje središnje proslave 100 godina Vojske Bezgrešne, 23. rujna u crkvi Sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu.

KT