Đakonsko ređenje u Požegi


Požeški biskup Antun Škvorčević je u nedjelju, 10. rujna u požeškoj Katedrali predvodio je misno slavlje tijekom kojeg je zaredio dva đakona...

Za đakone je zaredio Marka Dušaka iz župe Uznesenja BDM u Novoj Bukovici i Ivana Rončevića iz župe bl. Ivana Merza u Slatini.

Kako javlja pozeska-biskupija.hr s biskupom su koncelebrirali generalni vikar Josip Krpeljević,  kanonici požeškoga Stolnog Kaptola Sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, Vlado Razum, duhovnik u Sjemeništu, župnici župa iz kojih dolaze ređenici, svećenici središnjih biskupijskih ustanova i drugi.

Pozdravljajući nazočne biskup Antun je rekao da je znakovito što se, dva tjedna prije Trećeg euharistijskog kongresa Požeške biskupije u katedrali događa ređenje dvojicu bogoslova za đakone. Pozdravio je roditelje i druge članove obitelji kandidata za đakonat, te potaknuo ređenike da u svom srcu stvore potrebno raspoloženje da ih Isus Krist po sakramentu svetoga Reda snagom svoga Duha može sebi suobličiti i osposobiti za službenike u svojoj Crkvi.

U homiliji je biskup izrazio radost što požeška Crkva u dvojici đakona dobiva nove stražare, istaknuvši da će im se uskoro pridružiti još trojica novih đakona. Kazao je da je Isus u današnjem evanđelju dao naputke kakvu «stražu» valja držati i kako je treba ostvarivati, da narod ne umre, kad je zatražio da bratski opomenemo one koji čine zlo. Podsjetio je da je duhovno djelo milosrđa opomenuti onoga koji je zakoračio putem zla, i ustvrdio da je to osobito aktualno u današnje vrijeme, kada mnogi ljudi u elektroničkim medijima, na društvenim mrežama, na političkoj razini, privatno i javno jedni druge ocrnjuju i kleveću.

Naglasio je kako služba Božjeg stražara nije u tome da drugima otvoreno i javno prokazuje mane i zlodjela, jer to može biti čin ponižavanja  a ne oslobađanja od zla.

 

Na kraju misnog slavlja biskup je novim đakonima čestitao što ih je Isus Krist snagom svoga Duha i služenjem svoje Crkve postavio za stražare i promicatelje zajedništva ljubavi u Hrvatskoj, što su nazočni popratili pljeskom. Pozvao je vjernike da molitvom budu potpora dvojici đakona u njihovu služenju hrvatskom čovjeku. Novim đakonima je zaželio blagoslovljen korak u službu koja će im biti povjerena.

Zamolio je da Bog blagoslovi put novih đakona i sve nazočne sa željom da se za dva tjedna, u nedjelju, 24. rujna svi ponovno nađu u Požegi na kongresnom euharistijskom slavlju.

KT