Banja Luka

Patron Banjolučke biskupije i katedrale


Banjolučka biskupija i stolnica Sv. Bonaventure u Banjoj Luci, svečano su 15. srpnja proslavili blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Misno slavlje tom je prigodom predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić.

Foto: TABB

Foto: TABB

U zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije BiH, nadbiskupom Puljićem, bila je većina biskupa koji su sudjelovali na netom završenom 70. redovitom zasjedanju BK BiH, te 15-ak svećenika među kojima su bili i grkokatolički svećenici.

Dobrodošlicu nazočnima izrazio je na početku euharistijskoga slavlja banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. Na misi su sudjelovale i redovnice raznih družbi, bogoslovi, sjemeništarci kao i vjerujući puk u kojem su bili i pojedini predstavnici vlasti na čelu s dopredsjednikom RS-a Josipom Jerkovićem.

Čestitajući blagdan Sv. Bonaventure svim članovima svoje biskupijske zajednice, a osobito franjevcima, mons. Komarica uputio je posebnu dobrodošlicu svim prognanim, izbjeglim i odseljenim Banjolučanima koji su došli na patron u svoj rodni grad samoinicijativno ili u organizaciji udruge prognanih Banjolučana Nazaret.

Znakovi dolaska Antikrista

U propovijedi je kardinal Puljić podsjetio na najvažnije podatke iz života Sv. Bonaventure spomenuvši da je rođen oko 1221. u današnjem mjestu Bagno-Regio u Italiji; imenovan biskupom, a potom kardinalom te proglašen crkvenim učiteljem; 17 godina obavljao službu generala Franjevačkoga reda pa ga franjevci smatraju svojim drugim utemeljiteljem; papa Grgur X. zadužio ga da pripravi Drugi sabor u Lyonu, koji je započeo 7. svibnja 1274.; preminuo je 15. srpnja te godine, za vrijeme jedne od sjednica ovoga sabora.

Potom se kardinal Puljić osvrnuo na 12 znakova koji će, prema pisanju ovog crkvenog naučitelja najaviti dolazak Antikrista: kada starci izgube zdrav razum i mudrost; kada kršćani izgube vjeru; kada puk više ne bude imao ljubavi; kada bogataši izgube milosrđe; kada mladež više nikoga ne bude poštovala; kada siromasi izgube poniznost; kada žene izgube čednost; kada brak izgubi trajnost; kada klerici izgube čast i svetost; kada redovnici napuste istinitost i strogost; kada se prelati ne budu više brinuli za upravljanje i kada izgube dobrotu; kada gospodari zemlje izgube pobožnost i velikodušnost.

Potom se osvrnuo na svaki od ovih znakova dovodeći u poveznicu s današnjim vremenom.

Pozvao je na borbu protiv svega što dolazi od Antikrista i na zauzimanje za Krista i ono što je Kristovo. Završavajući je podsjetio na riječi Sv. Bonaventure prema kojima je sasvim dovoljan Božji dar da ga se može ljubiti, a ljubiti Boga može svatko pa tako i starica može ljubiti Boga više od profesora teologije.

Štovanje moćiju dva "Banjolučanina"

Na kraju mise biskup Franjo zahvalio je svima za sudjelovanje u ovom slavlju te podsjetio na molitvenu duhovnu povezanost koju je Banjolučka biskupija ostvarila s potpuno uništenom biskupijom Pyongyang. Potom su nazočni na tom tragu izmolili Molitvu sv. Franje za mir.

Nakon mise uslijedilo je čašćenje moćiju Sv. Bonaventure. Brojni vjernici su molili i u pokrajnjoj kapeli gdje su moći blaženog Ivana Merza rođenog Banjolučanina.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem s. Damjane Kovačević, članice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove.

kta/ KT