Borovica, Vareš

Proslavljen patron borovičke župe


U selu Gornja Borovica, u općini Vareš, 6. kolovoza proslavljen je patron župe Preobraženje Gospodinovo.

Foto: Radio Bobovac

Foto: Radio Bobovac

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju 12 svećenika među kojima je i mladomisnik vlč. Dejvis Martinović koji je dan ranije, u subotu 5. kolovoza slavio svoju mladu misu. Uz njega kao najmlađe borovičko zvanje, kolncelebrirao je i najstariji među borovičkim svećenicima, vlč. Mijo Nikolić.

Kako prenosi Radio Bobovac, proslava ovogodišnjeg patrona upriličena je kroz obilježavanje 10. godišnjice rada i djelovanja Zavičajne zajednice Borovičana, kojemu su, kao i svake godine, nazočili mnogobrojni Borovičani koji žive diljem svijeta ali ne zaboravljaju svoj rodni kraj.

Na početku mise nazočne je pozdravio borovički župnik, vlč. Ivan Butum te zahvalio svima na dolasku i pomoći pri obilježavanju ovogodišnjeg patrona.

U prigodnoj propovijedi, kard. Puljić je istakao kako svi nazočni na brdu u Borovici, trebaju doživjeti preobraženje, jer nitko ne bi trebao otići kući, a da ne doživi isto. "Zapitajte se svi, kada sjedite u društvu ili u svojoj kući i razgovarate onda najčešće razgovarate o politici, vremenu, sportu i mnogočemu drugome, ali ne razgovarate o Isusu. Želim da doživite ovo preobraženje i razgovarate o Isusu, ali nije dovoljno samo razgovarati i slušati uhom, potrebno je razgovarati i čuti Isusa srcem, tada znajte da ste doživjeli pravo preobraženje. Najopasnije je ako čovjek otvrdne u srcu i ogluši se na sve što mu Isus poručuje. Otvorimo svoje srce Bogu da on nađe svoje mjesto u njemu, jer kad Boga nema u srcu čovjeka, onda čovjek nema mira i zadovoljstva", kazao je na kraju nadbiskup vrhbosanski.

Misno slavlje skladnim pjevanjem i sviranjem uveličali su tamburaši iz Vareša na čelu s vareškim župnikom, fra Mirkom Majdandžićem.

Ovogodišnju proslavu patrona župe Borovica uveličali su i hodočasnici iz Prozor-Rame, a na kraju svete mise kard. Vinko blagoslovio je novosagrađenu Gospinu špilju pored crkve.

Nakon euharistije nastavljeno je druženje uz glazbu i zajednički ručak za zvanice.

KT