Novi napadi terorista - stara ispraznost Zapada


Najnoviji teroristički napad u Španjolskoj, ponovno je pokazao sve slabosti slobode bez ikakve odgovornosti, kakvu se propagira na Zapadu. Dok leđa civilizacije stradavaju, glava i dalje ostaje u pijesku.

Piše: Josip Vajdner

Zlo je ponovno uzelo danak među nevinima. Mjesto krvavoga događanja bila je Barcelona. Kako mediji izvještavaju "bijeli kombi" je u 17.20 sati 17. kolovoza 2017., jureći velikom brzinom, pogazio više desetaka osoba u aveniji La Rambla, "gradskoj žili kucavici prepunoj turista". Prema preliminarnim informacijama ubijeno je 13, a ozlijeđeno više od 80 ljudi.

Uhićena su dva napadača, a jedan je ubijen. Kako je priopćila policija teroristi su koristili kombi koji su, na ime Drissa Oukabira,unajmili ugradu Santa perpetua de la Mogoda. Dotični mladić je porijeklom sa sjevernoafričkog područja, a ima boravište u Španjolskoj.

Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Islamska država.

Nije prvi put

Dakako, nakon vijest o ovom zločinu svi su, prema ustaljenoj matrici, izražavali sućut obiteljima žrtava te osuđivali ovaj čin - što je sasvim razumljivo. Nitko normalan ne može ravnodušno gledati scene krvoprolića potpuno nevinih ljudi kojima je najveća krivica što su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Njihove obitelji očito moraju biti u šoku i dubokoj tuzi, a potresena je i šira zajednica koja nadilazi okvire države Španjolske. Cijeli zapadni svijet osjeća, u najmanju ruku, nelagodu jer se tako nešto događa u njegovu dvorištu.

Međutim, nije prvi put da se suočava s ovakvim zlom kojemu je i on sam uvelike kumovao. Već odavno je jasno kako je Zapad u ratu s terorizmom koji si uzima prefiks "islamski".

Diktatura "slobodarskoga proletarijata" umjesto odgovora i suočavanja s činjenicama, ostaje mutavo zapetljana u mnoštvo svojih floskula, neminovno vodeći civilizaciju, kakvu poznajemo, u propast. U vrijeme kada je već odavno potrebna ozbiljna i sustavna reakcija glede ove krize, zapadnjaci se ponašaju kao da im se zlo terorizma prvi put dogodilo

Ilustracije radi valja podsjetiti na činjenice iz 2016. godine. Premda mnogi zaboravljaju na genocid počinjen nad kršćanima Bliskog istoka, ali i na to kako su teroristički krvavi pohodi skoro svakodnevica u Afganistanu, Iraku, Nigeriji, Libiji, Sudanu… ipak su najaviše odjeknuli oni u:

- Bruxellesu, 22. ožujka (poginulo 32, a ranjeno više od 300);

- Nici 14. srpnja (Tunižanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel kamionom usmrtio 86 ljudi);

- na božićnom sajmu u Berlinu, 19. prosinca (Tunižanin Anis Amri, također kamionom, ubio 12, a ozlijedio 48);

- Istambulu u nekoliko navrata – 28. lipnja u međunarodnoj zračnoj luci ubijeno je 47 ljudi, 11. prosinca pokraj stadiona Bešiktaša 44 žrtve te u noćnom klubu Reina u novogodišnjoj noći ubijeno je 39, a ranjeno 69 osoba.

Mutavo zapetljani u mnoštvo floskula

Unatoč tomu, diktatura "slobodarskoga proletarijata" umjesto odgovora i suočavanja s činjenicama, ostaje mutavo zapetljana u mnoštvo svojih floskula, neminovno vodeći civilizaciju, kakvu poznajemo, u propast. U vrijeme kada je već odavno potrebna ozbiljna i sustavna reakcija glede ove krize, zapadnjaci se ponašaju kao da im se zlo terorizma prvi put dogodilo. Sve tragikomično liči na isječak iz monodrame Josipa Pejakovića Oj živote kad priča o svome kolegi gorštaku koji po mrklom mraku ide prema svome selu te u nekoliko navrata čuje neke neartikulirane glasove, a kad god se okrene ne vidi nikoga. No, veli: "Idem ja tako još nekih dva'es koraka kad opet... Aaa, kaže, okrenem se ja, a ono mene tuku."

Zapad to ne razaznaje iz najmanje tri razloga: Prvi je sveprisutni individualizam koji uništava svaki oblik solidarnost prema načelu: "Što se nije izravno meni dogodilo - nije se ni dogodilo"; Drugi pokazuje ostatke robovlasničkoga mentaliteta - gledajući iskoristiti ljude kao radnu snagu neovisno o njihovu civilizacijskom profilu i životnim nakanama; I treći, što su sami zaokupljeni pravljenjem ratova diljem svijeta kako bi mogli profitirati na tuđoj muci - koja im djelomično i dolazi na naplatu.

Vratiti dostojanstvo demokraciji

Onoga trenutka kada Zapad izvuče glavu koju je nojevski stavio u pijesak i shvati kako zbog svoje budućnosti valja sada djelovati, prvo će napustiti pojam "političke korektnosti" te donijeti jasne zakone koji će u prvi plan staviti odgovornost - kako pojedinca tako i njegove uže a potom i šire zajednice. Kao pripravu za to priznat će sebi da se mir u vlastitoj kuće ne može graditi vođenjem rata u tuđoj...

Onoga trenutka kada Zapad izvuče glavu koju je nojevski stavio u pijesak i shvati kako zbog svoje budućnosti valja sada djelovati, prvo će napustiti pojam "političke korektnosti" te donijeti jasne zakone koji će u prvi plan staviti odgovornost - kako pojedinca tako i njegove uže a potom i šire zajednice

U konkretnom slučaju i obliku to bi moglo glasiti: da će se svaki koji počini teroristički zločin suočiti s činjenicom kako je on odgovoran za posljedicu koja znači - protjerivanje cijele njegove obitelji iz dotične zemlje u zemlju porijekla te zapljenu cjelokupne imovine. Također, nakon provedene temeljite istrage, ako se utvrdi povezanost s religijskim centrima u kojima se nadahnjivao bezumnom ideologijom usmrćivanja "nevjernika" - trajno zatvaranje takvih centara i protjerivanje vođa čija imena idu na "crnu listu" nepoželjnih gostiju.  

I premda bi se moglo zakonski utvrditi još puno toga, cilj cjelokupne akcije bio bi "vratiti dostojanstvo demokraciji": da svaki čovjek zna kako ima prava i slobode, ali i dužnosti i odgovornosti. A s obzirom da nije "otok za sebe" nego društveno biće poteklo iz nekoga obiteljskog gnijezda i odraslo u nekoj zajednici, odgovoran je i za nju.

No, teroristi upravo koriste slobodu - koja je na Zapadu već tragično poprimila sadržaj: "dopušteno je činiti sve što se može" - kako bi propovijedali ono što uništava tu zapadnu civilizaciju. Stoga pojedinac i zajednica moraju biti svjesni kako mogu ostati bez mogućnosti koje nudi sloboda. U suprotnom svijet završava u anarhiji koja krči put zlu neslućenih razmjera.