Dvanaest vogošćanskih svijeća za Kornate


U župi Sv. Majke Terezije u Vogošći, Vatrogasno društvo Vogošća obilježilo je 10 godina od pogibije kolega vatrogasaca na Kornatima te tako poslali snažnu poruku...

Iako kilometrima daleko od mjesta Kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu, Vatrogasno društvo Vogošća nije ni nakon 10 godina zaboravilo na svoje kolege. Tako su 30. kolovoza, predstavnici Vatrogasnog Društvog Vogošća odlučili u vogošćanskoj crkvi Sv. Majke Terezije zapaliti 12 svijeća povodom 10. obljetnice pogibije kolega vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenika, Vodica i Tisnog, koji su časno dali svoje živote braneći tuđe na Kornatima.

Tako je, spomenutog dana, rektor i vicerektor sjemeništa Redemptoris mater u Vogošći vlč. Michele Capasso u prijepodnevnim satima srdačno pozdravio sve nazočne te posebno pohvalio djelovanje Vatrogasnog Društvog Vogošća. Komandiru Nevzetu Avdagiću, tajniku Fahri Frlji i ostalim vatrogascima izrazio je dobrodošlicu u Božju kuću, posvećenu Sv. Majci Tereziji iz Kalkute te su se zajedno uz minutu šutnje i zapaljene svijeće prisjetili heroja poginulih prije 10 godina i njihova hrabrog djela. Vlč. Capasso izmolio je molitvu Sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca da uz Božju volju zaštiti sve njih koji obavljaju ovu humanu djelatnost vatrogasaca.

Redovito, u javnosti je malo poznato da je gašenje požara tek dio poslova koje obavljaju vatrogasci, a važnost ovih heroja, kao i ostalih hitnih službi, najčešće se uvidi tek kada dođu nevolje.

Na Kornatima je tog kobnog 30. kolovoza bilo ukupno 13 vatrogasaca, a preživio je samo jedan – Frane Lučić iz Tisnog, dok je na mjestu poginulo njih šest iz Šibenika: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a od posljedica teških opeklina preminuli su: Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Vogošćanski vatrogasci ovim gestom pokazali su kako solidarnost i suosjećanje ne poznaju granice kao što je i njihova misija – što je često zanemareno – borba bez granica kojom izlažući osobne živote spašavaju tuđe.

KT