Avila

Napredak sudjelovao na seminaru Pokreta europskih kršćanskih radnika


U organizaciji Pokreta europskih kršćanskih radnika u španjolskom gradu Avila od 12. do 15. srpnja održan je seminar „Dostojni poslovi i prekarna zaposlenja u Europi: izbjeglice, prekarijat” na kojemu je sudjelovalo i HKD "Napredak".

Napredak je sudjelovao na ovome seminaru kao jedino kulturno društvo iz zemalja bivše Jugoslavije, a predstavljali su ga predsjednik Franjo Topić, član Središnje uprave i predsjednik usorske podružnice Franjo Bratić te djelatnik Boris Budimir.

Seminar je otvorio predsjednik Pokreta europskih kršćanskih radnika Otto Meier citirajući papu Franju i njegov poziv da sustav "trebamo propitivati i kritizirati". Meier je zatim ocrtao tematski okvir seminara te istaknuo glavne probleme suvremenog neoliberalnog sustava poput: globalne solidarnosti, rasporedbe bogatstva, pravde, dostojanstva radnika, očuvanja radnih mjesta te pitanja migranata i izbjeglica. Skup je preko avilskog biskupa pozdravio i sam Sveti Otac.

Mons. Topić je drugoga dana seminara nastupio u okviru panela pod nazivom „Prekarna zaposlenja u različitim državama. Izbjeglice u Europi”, a uz njega su govorili i Cottyn Gert iz Belgije te Alberto Plaza Escribano iz Španjolske. Inače, "prekarijat" je novologizam koji zapravo opisuje nesigurnost posla i ono što ga kao takvog prati.

Topić je istaknuo kako je BiH mala zemlja, ali ima dovoljno problema za veliku zemlju. Ukratko je predstavio njezinu „osobnu kartu” i sadašnju situaciju. Kao poseban problem izdvojio je veliku nezaposlenost, osobito među mladima, što za posljedicu ima napuštanje zemlje.

Prisjećajući se kako je Europa primala izbjeglice iz BiH tijekom rata, pozvao je na solidarnost s migrantima te izrazio zahvalnost svima koji danas rade na prijemu izbjeglica.

Kao član jedne od radnih skupina, Bratić je sudjelovao u posjeti instituciji La Casa Grande de Martiherrero, centru u kojemu osobe sa poteškoćama u razvoju žive i pronalaze posao, a na seminaru je predstavljen kao dobar primjer mjesta dostojanstvenog rada.

Inače, Pokret europskih kršćanskih radnika predstavlja mrežu od 20 radničkih organizacija i sindikata iz 15 europskih zemalja, a svoje djelovanje temelji na načelima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i pravde. Ujedno je koordinator za Europu Svjetskog pokreta kršćanskih radnika osnovanog u Rimu 1966., koji ovih dana također održava svoj kongres u Avili s predstavnicima iz cijeloga svijeta.

Na europskom seminaru u Avili predstavili su se sindikati i pokreti sa 60 delegata iz deset zemalja, od BiH, preko Češke, Njemačke i Francuske, pa sve do V. Britanije i Portugala.

U sklopu svog boravka u Avili, rodnom mjestu teologa i mističara Sv. Tereze Avilske i Sv. Ivana od Križa, predsjednik Topić i član Uprave Bratić u karmelićanskom samostanu San Jose posjetili su časnu sestru Editu Majić, bivšu hrvatsku glumicu koja je prije 13 godina otišla u avilski samostan. Uz sestru Editu, u samostanu su još tri Hrvatice, rođene sestre iz splitske obitelji Mladineo.

Napredak/KT