Široki Brijeg

Izložba djela fra Mirka Ćosića


Izložba djela fra Mirka Ćosića "Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga" bit će otvorena u 17. srpnja u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u 19.30 sati.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 30. kolovoza, bit će predstavljeno 61 djelo prvoga slikara u zapadnoj Hercegovini lokalnoga podrijetla. Hercegovački franjevac, unatoč svim teškoćama s kojima se suočavao u životu, stvorio je opus u kojemu se može naći štošta ugodno ljudskom oku i prijemčivo duhu, piše Bljesak.info.

U njegovim djelima nema životnih tragedija i teškoća vremena u kojemu je živio i koje je i on sam morao prebroditi. Portreti, mrtva priroda i cvijeće u posudama motivi su kojim je slikar doticao gornje razine realističke uvjerljivosti. Na tu se ljubav nadovezuju krajolici, koji u Ćosićevu opusu zauzimaju istaknuto mjesto, kao što su širokobriješki Borak i izvor životvorne rijeke Lištice.

Fra Mirko Ćosić rođen je 1903. u Buhovu pored Širokoga Brijega. Pučku školu pohađao je u susjednom selu Rasno, a 1917. upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Mostarski biskup zaredio ga je za svećenika 1929. te je iste godine slavio i mladu misu. Preminuo je 16. srpnja 1967. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba postavljena je 1986.

Bljesak.info / KT