Karlovac

"Darovani križ" Karlovcu za rođendan


Uoči rođendana grada Karlovca 12. srpnja otvorena je izložba karlovačkog kipara Željka Marekovića – Mareka, „Darovani križ" u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa u Karlovcu.

„Godinu dana već razgovaramo o tome što darovati Crkvi. Naime, želja je Željka Marekovića bila da nešto daruje svojoj crkvi na Dubovcu“, rekao je prigodom otvaranja izložbe rektor Svetišta mons. Antun Sente ml., te dodao kako je suradnja umjetnika Mareka sa Svetištem i rektorom Svetišta započela oslikavanjem velikih pisanica, koje je oslikao Mareković uz suradnju umjetnice Lidije Maček Stanić, a koje su u uskrsnom vremenu krasile dvorište Svetišta.

Suradnja se nastavila te je Nacionalno svetište na dar dobilo Darovani križ u povodu 438. rođendana grada Karlovca. Križ je visine i širine od po 3,5 metara te krasi ulaz u Pastoralni centar, Hodočasnički dom Marijan Radanović i Galeriju Matija Borković.

„Uvjeren sam da i sam umjetnik prihvaćanjem takvog križa barem malo biva svjestan one Kristove stvarnosti prihvaćanja križa, s jedne strane muke golgotskog razapinjanja, a s druge strane radosti uskrsnog jutra. Promatrajući znoj na Marekovom čelu dok je uporno lupao čekićem po željeznom probojcu ostavljajući trag na bronci i ostvarujući novo umjetničko djelo Darovani križ, sve to primjećujem“, napisao je u prigodnom letku mons. Sente.

Uz Darovani križ na izložbi postavljenoj u predvorje galerije izloženo je još nekoliko djela kipara Marekovića izrađenih od bakra.

KT