Zagreb

HKD „Napredak“ proslavlja 115. obljetnicu utemeljenja


Izložbom pod nazivom „Napredak: 1990. – 2015.“, organiziranom u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu i HKD „Napredak“ obilježava se 115. obljetnica utemeljenja ovoga društva.

Foto: IKA

Foto: IKA

Izložba je otvorena danas, 12. rujna, u velikome predvorju knjižnice, u Zagrebu. Osmišljena u povodu obljetnice, donosi retrospektivu objavljenih izdanja ovoga društva iz fonda NSK-a, a vezanih uz bogato Napretkovo kulturno djelovanje, počevši od njegove obnove 1990. do 2015., prenosi IKA.

Prati je i istoimeni katalog koji sadržava 63 bibliografske jedinice, tj. opise izložaka s preslikama različitih korica i naslovnica, kao i bibliografiju svih Napretkovih izdanja od 1990. do 2015. Potvrda je to uspješne suradnje ovih dviju institucija jer je Napredak stogodišnjicu svojega postojanja 2002. također svečano obilježio u NSK-u.

O dugogodišnjoj uspješnoj suradnji NSK-a i Napretka uvodno je govorila glavna ravnateljica Knjižnice dr. sc. Tatijana Petrić, koja je zahvalila svima koji su pridonijeli ovoj svečanosti, a ponajviše autoru izložbe i uredniku popratnoga kataloga dr. sc. Ivanu Kosiću.

Dugogodišnji predsjednik Napretka, izvanredni profesor na sarajevskom KBF-u, prof. dr. sc. Franjo Topić prisjetio se najrazličitijih uvjeta u kojima je djelovala Napretkova središnjica u Sarajevu, kao i podružnice svih ovih godina, osobito onih teških ratnih, te je zaključio kako su opstali zato što „Napretkova humana ideja nikada nije potrošena“.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, a iz HKD-a Napredak ovom prigodom pozivaju sve podupiratelje i simpatizere da se odazovu na humanitarni koncert, koji će se 7. listopada održati u HNK-u Zagreb,  s početkom u 20 h, jer je sav prihod od ulaznica namijenjen Napretkovu fondu za stipendiranje studenata.

KT