Erbil (Irak)

Dominikanke se vraćaju u Ninivsku dolinu


Nakon tri godine izbjeglištva iz iračke Ninivske doline, časne sestre dominikanke vratile su se na svoju zemlju kako bi se suočile sa zastrašujućim izazovima obnove razorenih zajednica.

U otvorenom pismu koje su, kako prenosi CNA, odaslale 6. kolovoza u Erbilu, dominikanke su se prisjetile da su prije tri godine, u noći kada su morale spašavati živu glavu, započele svoje putovanje u nepoznato, izbjeglištvo i svakodnevno pitanje što sutra.

"Unatoč svemu, uvijek smo sanjale povratak i pronalazak naših kuće sigurnih i zvonkih - onakvih kakve smo ih ostavile. Snažno smo željele da se možemo vratiti i zapaliti svjetiljke u molitvi, posjetiti svoje grobove i čitati svoje knjige", napisale su sestre.

Kako je već poznato, Ninivsku dolinu koja se prostire između drugog po veličini iračkoga grada Mosula i Iračkog Kurdistana, osvojili su i okupirali teroristi Islamske države, prisiljavajući desetke tisuća u izbjeglištvo i iseljeništvo.  

Krajem 2016., iračke snage poduzele su vojne operacije te oslobodile ovaj prostor. Mnoge raštrkane obitelji mogle su se vratiti u svoje gradove s nadom za budućnost.

"Bog nam je pokazao svoju milost kada su jedan za drugim naši gradovi oslobođeni; IDIL je poražen i čini se da je Ninivska dolina oslobođena", napisale su dominikanke te dodale kako unatoč tomu ovaj prostor nije očišćen od toga mentaliteta.

Po povratku u svoje domove mnogi su pronašli grafite na zidovima s riječima "mi ćemo slomiti vaše križeve" i "nemate mjesta s nama". U nekim su crkvama pronađene upute za borbu te dijelovi smrtonosnih kemikalija u kutovima.

Također, fizička oštećenja koja su ostale jesu ogromna. Više od 6 000 domova treba obnovu ili potpuno novu izgradnju samo u gradu Bakhdida, poznatom i kao Qaraqosh. Jer tek nekoliko obitelji ima useljive kuće.

"Bile smo zapanjene ruševinama koje smo vidjele. Bilo je uistinu veoma bolno vidjeti sve to porazno razaranje. Razaznale smo istodobno kako to nisu učinile vojne snage ili 'pametno' oružje nego ljudska mržnja", napisale su sestre ističući kako mržnja ostavlja ranjenoga i žrtvu i zločinca.

Neki gradovi poput Batnayae uništeni su 90 % i proces čišćenja tek je počeo. Također grad Bakhdida bio je samo 30 % razoren, ali nevladine organizacije koje pomažu u obnovi "nisu dostatne nositi se s ruševinama".

Ipak, volonteri i lokalno stanovništvo nadaju se kako će ponovno izgraditi ili obnoviti mnoge domove do rujna kada bi mogla početi školska godina. Međutim, sestre su istaknule kako su samo Crkva i neke nevladine organizacije aktivno uključene na ovome planu.

Mnoge obitelji odlučile su se ne vratiti zbog poražavajućega gubitka svojih domova.

Drugi se ne vraćaju jer ne mogu više vjerovati svojim susjedima. Sestre su rekle da znaju kako su ih njihovi susjedi izdali i učinili im puno zla čak i prije IDIL-a.

"Nije se lako odlučiti na povratak", istaknule su dominikanke navodeći kako je i njihov samostan u Bakhdidi također djelomično uništen.

Međutim, one su se odlučile vratiti u Ninvsku dolinu te će živjeti u obiteljskoj kući u Telskufu dok njihov samostan na bude obnovljen. Osim toga, one trebaju i obnovu sirotišta koje je zapaljeno te se nadaju započeti i s vrtićem.

Unatoč posljedicama okupacije IDIL-a sestre su pune nade za budućnost. Neke se obitelji mogu vratiti svojim domovima i dominikanke su zahvale da su već započeli procesi obnove.

"Danas vidimo čudesno Božje djelo. Bog je s nama neće nas ostaviti. Zahvaljujemo vam za svu pomoć koju pokazujete prema nama. Molimo vas molite za nas u trenutku kada započinjemo novu fazu naših života", napisale su ove hrabre sestre koje su 8. kolovoza proslavile i blagdan svoga utemeljitelja Sv. Dominika.

KT