Hanukat (h)a-bajit


Pojam hanukat (h)a-bajit hebrejski je izraz koji označava prigodnu svečanost u povodu useljavanja u novu kuću ili stan.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Ovaj običaj usko je vezan uz obvezu pričvršćivanja mezuze, pergamentskog svitka s nekoliko stihova Tore, koju pripadnik židovske religije drži iznad ulaznih vrata.

S obzirom na obvezu postavljanja mezuze, među židovima se razvio još jedan jednostavan obred uz useljavanje u novi dom, čiji je osnovni cilj posvećenje Bogu prostora u kojemu se živi izgovaranjem biblijskih psalama. Čin hanukat (h)a-bajatim ima važnu i sociološku dimenziju jer se tada okuplja rodbina i prijatelji koji ukućanima pružaju moralnu, ali i financijsku potporu u novome domu.

Koliko je za židove važan događaj useljenja u novi stan, ponajbolje potvrđuje i biblijska zapovijed o oslobođenju od vojne službe onih koji su netom napravili novi dom: „Ima li koga da je sagradio novu kuću, a nije se u nju uselio? Neka se vrati kući svojoj da ne pogine u boju pa da se tko drugi u nju ne useli“ (usp. Pnz 20,5).

O stavljanju mezuze, što je biblijska zapovijed, postoje brojni detaljni opisi za razliku od hanukat (h)a-bajatima koji više spada u narodne običaje – folklor, nego židovsko pravo, pa zato i ne postoje precizni i detaljni propisi o vođenju istoga, nego se ta svečanost prepušta svakoj obitelji ponaosob.