Desetgodišnjica novih sedam svjetskih čuda


Nakon sedam antičkih svjetskih čuda, prije deset godina, u srpnju 2007. u Lisabonu proglašeno je sedam novih veličanstvenih ostataka svjetske baštine koje je izabralo 100 milijuna ljudi putem interneta.

Priredila: Tina Matić

 

Zakladu koja je vodila natjecanje za sedam novih svjetskih čuda nije podržao UNESCO, ali to nije spriječilo nastanak nove liste pa su ipak, između 21 građevine-finalistice, za „čuda“ izabrani Chichen Itza u Meksiku, Krist Otkupitelj u Brazilu, Koloseum u Italiji, Kineski zid, Machu Picchu u Peruu, Petra u Jordanu i Taj Mahal u Indiji.

 

Dugo se smatralo da su Afrika, Azija i Europa jedini kontinenti pod nebeskim svodom, stoga su sva antička čuda bila smještena u toj kolijevci civilizacija. Ako se pogleda današnja lista svjetskih čuda, za jedeno čudo više Stari svijet prednjači pred Novim.

1. Jedino novo čudo koje je smješteno u Europi je Koloseum, amfiteatar u Rimu kojemu je izvoran naziv Amfiteatar Flavijevaca. Ovaj veličanstveni kompleks graditeljstva i kiparstva s brojnim otvorima i arkadama na hodnicima triju katova mogao je primiti 50 000 gledatelja koji su bili strogo odijeljeni po statusu. Eliptična građevina u srcu vječnog grada izgrađena je u 1. st. poslije Krista i služila je za spektakularne gladijatorske borbe i borbe s brodovima i životinjama.

2. Najveća građevina na svijetu je Kineski zid, a to je skupina obrambenih zidova i tornjeva prosječne visine 16 m i širine 5-8 m, građena gotovo tisućljeće. Zid je dug 8 851,8 km i Kinezi ga tradicionalno zovu Zidom dugim 10 000 lira  što zapravo znači beskonačno dug zid.

3. Impresivni grad Petra uklesan u stijeni, koji datira još iz kamenog doba, ali važi za grad Nabatejaca (živjeli na prijelazu vremena prije i poslije Krista) zbog svoje nepristupačnosti bio je zaboravljen do 1812. kada ga je otkrio Švicarac Burckhardt. U njemu je sačuvano oko 800 građevina i žrtvenika, ali su najljepši spomenici riznica Khazne al-Firaun i grobnica Ed-Deir.

4. Ponos Indije, mauzolej Taj Mahal, veličanstvena je građevina koju je dao sagraditi mogulski vladar Džahan-šah u čast rano preminule supruge Mumtaz Mahal. Velebna građevina od bijelog mramora s 28 različitih dragih i poludragih kamenja, dragulj je islamske umjetnosti i povod je mnogih istraživačkih radova i turističkih pohoda danas.

Otkrićem brojnih drevnih civilizacija, oborena je teza da je „Novi svijet“ u potpunosti nov. Amerike baštine brojne stare spomenike, ali i impresivna dostignuća današnjeg čovjeka.

5. Izgubljeni grad Inka, Machu Picchu smješten je na najvišem dijelu istočnih Anda u Peruu. Izgrađen je oko 1300., ali je bio zaboravljen u brdima prašume sve do 1911. kada ga je otkrio Hiram Bingham. Ovaj svjedok carstva Inka bio je sveti grad koji do danas čuva dvjestotinjak građevina na brdovitim tersama. Ono što ostavlja bez daha je poznata zvjezdarnica na uzvisini u središtu i Sveta četvrt na kojoj ponosno stoje Hram sunca, Intihuanta i tzv. Soba s tri prozora.

6. Chichén Itzá, što znači „na zdencu Ica“ veliki je pretkolumbovski grad Maya smješten u Meksiku. Kameni spomenici zorno prikazuju 1 000 godina kulture tog plemena s primjesom toletičkih utjecaja. Najzanimljiviji ostatci su Ratnički hram – El Castillo  i opservatorij – El Caracol. Do astronomskog opservatorija smještenog na piramidi – Ratničkom hramu, vode četiri stepeništa s ukupno 365 stepenica (koliko je dana u godini). Legende o bogovima, kulturi i tradiciji plemena Maya 1556. zabilježio je biskup Diego de Landa.

7. Posljednje, ali ne manje važno svjetsko čudo je kip Krista Otkupitelja u Brazilu. Ovaj simbol Rio de Janeira visok 39,6 m i težak 700 tona simbol je i kršćanstva, a nastao je na ideji oca Pedra Marije Bosa i princeze Izabele. Svečano je otvoren 12. listopada 1931. i od tada plijeni svu pozornost i kao da čuva taj grad i cjelokupna brazilski narod.

Nekim od ovih veličanstvenih svjedoka prošlosti prijetilo je vrijeme, loši klimatski uvjeti, osvajači, konkvistadori, ali oni stoje i stajat će ponosno i prkosno dok god ih čovječanstvo bude čuvalo i držalo daleko od zaborava.