Sarajevo

Katolički tjednik broj 34


U novom broju središnji sadržaji posvećeni su proslavi Velike Gospe i obilježavanju 70. obljetnice ubojstva Bl. Miroslava Bulešića.

Katolički tjednik br. 34

Katolički tjednik br. 34

Glavni urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner u svojem uvodniku naslovljenom Vratiti dostojanstvo demokraciji osvrnuo se na nedavni teroristički napad u Barceloni napisavši, između ostalog: „Nitko normalan ne može ravnodušno gledati scene krvoprolića potpuno nevinih ljudi kojima je najveća krivica što su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Njihove obitelji su bile u šoku i dubokoj tuzi, a potresena je i šira zajednica koja nadilazi okvire države Španjolske. Cijeli zapadni svijet osjeća, u najmanju ruku, nelagodu jer se tako nešto događa u njegovu dvorištu. Međutim, nije prvi put da se suočava s ovakvim zlom kojemu je i on sam u znatnoj mjeri kumovao.“

Panorama je u znaku opsežnih izvješća o svetkovanju Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo – patron župe i svetišta svečano je uz nazočnost tisuća vjernika proslavljen u Komušini i na Kondžilu, najvećem Gospinu svetištu Vrhbosanske nadbiskupije, te u župi i Marijanskom svetištu na Stupu u Sarajevu.

Slavilo se i u Nevesinju gdje je biskup Ratko Perić blagoslovio novoizgrađenu crkvu, a u Panorami pročitajte i o proslavi stogodišnjice župe Kongora.

Ususret 70. obljetnici ubojstva najmlađeg blaženika Crkve u Hrvata, vlč. Miroslava Bulešića, koja se obilježava 24. kolovoza, razgovarali smo dr. vlč. Josipom Grbcem, rođenim Lanišćaninom koji se posebno zanima za Bulešićev život i djelo.

Ratom poharana i potpuno uništena župa Bukovicanalazi se u Bosanskoj Posavini, nedaleko od prometnice Dugo Polje – Kulina – Polje. Udaljena je 15-ak km zračnom crtom od Dervente u pravcu sjeveroistoka. Crkva je skoro obnovljena, još malo pa dovršena, međutim, povratak se ovdje još uvijek ne nazire... Više čitajte u reportaži.

Zov misija donosi priču o s. Mandici Fides Babić koja je iz doline Neretve otišla služiti Bogu u daleki Čile, a rubrika Križnim putem kršćana danas piše kako je čudo spasilo svećenika od džihadističkog noža.

Pozornosti čitatelja preporučujemo i novu rubriku Suživot u prostoru, kao i kolumne mons. Ive Tomaševića, dr. fra Luke Markovića i Danijele Blažeke te druge standardne rubrike naših suradnika koje možete pogledati i na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte i širite Katolički tjednik, glas nove evangelizacije!  

KT